نقرس؛ درد و ورم مفصل شست پا

اگر کریستال های اسید اوریک در بافت های بدن ته نشین شوند، نقرس بوجود می آید. در اثر شکسته شدن پورین ها در بدن، اسید اوریک بوجود می آید. پورین ها جزئی از غذاها می باشد.

اختلال در تولید اسید اوریک می تواند منجر به آرتریت، سنگ کلیه و نارسایی کلیه گردد.

 

یک مطالعه نشان داد در بیماران مبتلا به نقرس، سطح هورمون تیروئید پایین می آید و کم کاری تیروئید رخ می دهد.

 

شیوع نقرس

مردان 9 برابر زنان دچار بیماری نقرس می شوند.

اکثر مردان بعد از سن بلوغ تا 75 سالگی به این بیماری دچار می شوند.

در زنان، بعد از یائسگی این بیماری رخ می دهد.

اگر والدین شما دچار این بیماری باشند، به احتمال 20 درصد شما نیز شانس گرفتار شدن به این بیماری را دارید.

 

عوامل خطر نقرس

- چاقی مخصوصا در جوانی

- مصرف الکل

- فشار خون بالا

- بیماری کلیه

- داروها و بیماری های خاصی که باعث بالا رفتن میزان اسید اوریک می شوند.

 

بیماری نقرس

 

علائم نقرس

درد مفصل مبتلا به همراه گرمی مفصل، ورم، قرمزی و حساس بودن آن به لمس از علائم شایع نقرس می باشد.

مفصل کوچک انگشت شست پا، یکی از محل های شایع بروز نقرس می باشد.

دیگر مفاصل تحت تاثیر عبارتند از: قوزک پا، زانو، مچ دست، انگشت ها و آرنج.

حملات دردناک نقرس معمولا بعد از ساعت ها و یا روزها فروکش می کند.

 

در موارد نادر، این حملات ممکن است تا هفته ها ادامه داشته باشد.

بیشتر بیماران مبتلا، در طول سالیان سال، حملات مکرر آرتریت (درد مفصل) نقرسی را تجربه خواهند کرد.

 

تشخیص نقرس

هنگامی که یک بیمار راجع به حملات مکرر درد آرتریت (مخصوصا در مفصل انگشت شست پا) به پزشک بگوید، پزشک باید نقرس را در نظر بگیرد.

مفاصل قوزک پا و زانو، جزو مفاصل درگیر بعدی در نقرس می باشند.

یکی از آزمایش ها برای تشخیص نقرس، آسپیراسیون مفصل و یا پیدا کردن کریستال های اسید اوریک در مایع مفصلی می باشد.

این آسپیراسیون با بیهوشی موضعی انجام می شود. مایع مفصلی را با یک سرنگ و  سوزن در محیط استریلی برمی دارند.

پس از برداشتن، مایع مفصلی را برای یافتن کریستال های اسید اوریک و یا عفونت تجزیه می کنند.

کریستالهای اسید اوریک به رنگ روشن و شبیه سوزن می باشند که توسط میکروسکوپ دیده می شوند.

پورین ها در بدن تبدیل به اسید اوریک می شوند، پس بیمران مبتلا به نقرس باید غذاهای دارای پورین زیاد را از رژیم غذایی خود حذف کنند. غذاهایی که دارای مقدار زیاد پورین هستند، شامل: میگو، گوشت ها، مغز، دل و جگر می باشند

 

جلوگیری از نقرس

- دریافت کافی مایعات به جلوگیری از حملات حاد نقرس کمک می کند. دریافت مایعات کافی، موجب کاهش تشکیل سنگ های کلیوی نیز می شود.

 

- از نوشیدن الکل نیز خودداری کنید، زیرا الکل باعث کم آبی بدن و تسریع حملات حاد نقرسی می گردد. همچنین الکل می تواند بر سوخت و ساز اسید اوریک اثر بگذارد و باعث افزایش اسید اوریک در خون شود و این امر موجب ممانعت از دفع اسید اوریک توسط کلیه ها می گردد و آب بدن کم می شود و کریستال های اسید اوریک در مفاصل رسوب می کنند.

 

- پورین ها در بدن تبدیل به اسید اوریک می شوند، پس باید غذاهای دارای پورین زیاد را از رژیم غذایی خود حذف کنید. غذاهایی که دارای مقدار زیاد پورین هستند، شامل: میگو، گوشت ها، مغز، دل و جگر می باشند.

تحقیقات نشان داده که حملات نقرس در مصرف کنندگان گوشت و ماهی زیاد است، در حالی که افرادی که از لبنیات استفاده می کنند، حملات نقرس در آنها کم می باشد.

 

- کاهش وزن نیز به کاهش حملات نقرسی کمک می کند.

 

- کاهش چربی ها و کالری غذایی به همراه یک برنامه منظم ورزش هوازی به جلوگیری از حملات نقرس کمک می کند.

 

درمان دارویی در نقرس

برای این بیماری، معمولا پزشک سه نوع دارو در نظر می گیرد :

- داروهای مسکن مانند استامینوفن برای کاهش درد.

- داروهای غیر استروئیدی ضدالتهابی ( NSAIDs) مثل کلشی سین و کورتیکواستروئید برای کاهش التهاب.

- داروهای کاهش دهنده اسید اوریک خون.

منبع : تبیان

 

/ 0 نظر / 10 بازدید